Misli slobodno

Na zadnjoj humanističkoj radionici održanoj 3. lipnja bavili smo se temom: Misli slobodno, djeluj slobodno!

Upoznali smo polaznike s pojmovima: misao/mišljenje, djelovanje i sloboda, s posebnim naglaskom na slobodu govora, okupljanja i medija. Iako nismo bili u Hyde parku, u Centru smo napravili vlastiti Speakers’ corner te su polaznici mogli vježbati slobodu izražavanja iskazujući vlastite stavove i ideje o temama koje ih zanimaju.

Objašnjavajući pojam slobode okupljanja, spomenuli smo i prosvjed podrške kurikularnoj reformi kao primjer nenasilnoga prosvjeda kojemu su i neki polaznici nazočili. No, upoznali smo ih i s demonstracijama na kojima je došlo do sukoba poput Purple rain prosvjeda u Cape Townu.

Spomenuvši slobodu medija naveli smo primjere kada se vlasti miješaju u uređivačku politiku te vrše cenzuru ili progone novinare koji se bave određenim temama. Spoznali smo i da je u Hrvatskoj sloboda medija bilježi kontinuirani trend pada.

Govoreći o važnosti izreke: „Misli su slobodne“, spomenuli smo da odgovornost odrastanja podrazumijeva i odbacivanje stavova za koje utvrdimo da su štetni za nas, druga bića ili okoliš, makar se radilo o stavovima s kojima smo odrasli. Polaznici su se sjetili izvrsnih primjera kada su u prošlosti pojedinci smatrali da je Zemlja centar svemira ili kada je fizičko kažnjavanje učenika bila općeprihvaćeno, ali je u međuvremenu došlo do odbacivanja tih stavova kao posve neprihvatljivih.

Spoznali smo i važnost poštivanja tuđih stavova i ideja čak i ako se s njima ne slažemo, ali i naglasili da ne moramo poštovati one misli ili radnje koje čine štetu ili zlo drugim bićima ili okolišu.

Zaključili smo da nikada ne smijemo posustati u učenju i kritičkom propitivanju. Trenuci najvećih ljudskih stradanja upravo su trenuci kada su se ljudi prepustili neznanju, strahu i mržnji.

Kako imamo samo ovaj jedan planet na kojem živimo, izuzetno je važno da budemo odgovorni i pošteni jedni prema drugima jer je to jedini način da Zemlja (p)ostane ugodan i siguran dom za sve.

U skladu s tim pogledali smo kratki film popraćen riječima slavnoga Carl Sagana o važnosti očuvanja našega planeta.

Svim polaznicima podijelili smo diplome za sudjelovanje na radionicama ove 2016./2017. godine te se zasladili „svemirskom“ tortom.