Slobodnomisliteljska Akademija

Slobodnomisliteljska Akademija pokrenuta je 2013. godine i trajala je do sredine 2022. godine. Od jeseni 2022. godine postoji u obliku Feminističke radionice za male buntovnice.

Humanistička radionica je bila mjesto poticanja i promicanja slobodne i kritičke misli, racionalne i znanstvene spoznaje, humanističkih vrijednosti, feminističke teorije i aktivizma i građanske hrabrosti.

Zahvaljujemo svim predavačicama i predavačima koji su činili našu radionicu tako jedinstvenom, roditeljima na ukazanom povjerenju i svim našim školarkama i školarcima na divnom druženju. 

Humanistička radionica je nastala iz potrebe i želje da se osnovnoškolskoj djeci ireligioznih roditelja u Hrvatskoj ponudi poduka iz humanističkih i feminističkih vrijednosti, koje se nedovoljno (moglo bi se reći nikako) obrađuju u današnjem školskom sustavu.

Iskustva iz tadašnjih radionica pokazala su da su potrebu za humanističkim radionicama osjetile i vjerničke obitelji koje nisu željele da im djeca budu uskraćena za poduku iz humanističkih i feminističkih vrijednosti. Naša su vrata bila širom otvorena za svu osnovnoškolsku djecu.

Poticanje kritičkoga mišljenja i racionalne spoznaje, jačanje osobnoga identiteta i, prije svega siguran prostor u kojemu će djeca moći slobodno i bez straha izreći svoje mišljenje i iskustva iz škole i života, bili su najbitniji dijelovi svake naše humanističke radionice.

Djecu se također upoznavalo s borbom i naslijeđem boraca i borkinja za ljudska prava čime im se razvijao osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. Kao ljudska bića dijelimo mnoge zajedničke osobine i potrebe. To nam daje temelj za mogućnost razumijevanja i prihvaćanja drugih ljudi. Budimo jednaki unatoč različitostima. Ljudska prava postoje da bismo svi, bez obzira na razlike, mogli zadovoljiti svoje potrebe te da nikome ne bi bile unaprijed uskraćene mogućnosti zbog predrasuda i diskriminacije. Takav pristup potiče suživot u različitosti – prihvaćanjem drugih iako drugačijih.

Radionica je djeci nudila prostor za sigurno i slobodno propitkivanje i razgovor o onome što ih zanima. U ozračju međusobnog povjerenja i razumijevanja, djeca su djelila svoja iskustva iz škole, raspravljala utječu li (i na koji način) uvjerenja i odgoj njihovih roditelja na sliku o njima samima kao članicama i članovima društva. U okviru predavanja djeca su učila i što znači humanizam, feminizam, sekularnost, međusobno poštovanje različitih svjetopoimanja.

Posjetite našu galeriju.