Slobodnomisliteljska Akademija

Slobodnomisliteljska Akademija mjesto je poticanja i promicanja slobodne i kritičke misli, racionalne i znanstvene spoznaje, humanističkih vrijednosti, feminističke teorije i aktivizma i građanske hrabrosti.

Humanistička radionica je nastala iz potrebe i želje da se osnovno-školskoj djeci ireligioznih roditelja u Hrvatskoj ponudi poduka iz humanističkih i feminističkih vrijednosti, koje se nedovoljno (moglo bi se reći nikako) obrađuju u današnjem školskom sustavu.

Iskustva iz dosadašnjih radionica pokazuju da su potrebu za humanističkim radionicama osjetile i vjerničke obitelji koje ne žele da im djeca budu uskraćena za poduku iz humanističkih i feminističkih vrijednosti. Naša su vrata širom otvorena za svu osnovnoškolsku djecu.

Poticanje kritičkoga mišljenja i racionalne spoznaje, jačanje osobnoga identiteta i, prije svega siguran prostor u kojemu će djeca moći slobodno i bez straha izreći svoje mišljenje i iskustva iz škole i života, najbitniji su dio svake naše humanističke radionice.

Djecu se također upoznaje s borbom i naslijeđem boraca i borkinja za ljudska prava čime im se razvija osjećaj suosjećanja i solidarnosti za potrebe i prava drugih, posebice obespravljenih članova društva. Kao ljudska bića dijelimo mnoge zajedničke osobine i potrebe. To nam daje temelj za mogućnost razumijevanja i prihvaćanja drugih ljudi. Budimo jednaki unatoč različitostima. Ljudska prava postoje da bismo svi, bez obzira na razlike, mogli zadovoljiti svoje potrebe te da nikome ne bi bile unaprijed uskraćene mogućnosti zbog predrasuda i diskriminacije. Takav pristup potiče suživot u različitosti – prihvaćanjem drugih iako drugačijih.

Radionica djeci nudi prostor za sigurno i slobodno propitkivanje i razgovor o onome što ih zanima. U ozračju međusobnog povjerenja i razumijevanja, djeca dijele svoja iskustva iz škole, raspravljaju utječu li (i na koji način) uvjerenja i odgoj njihovih roditelja na sliku o njima samima kao članicama i članovima društva. U okviru predavanja djeca uče i što znači humanizam, feminizam, sekularnost, međusobno poštovanje različitih svjetopoimanja.