Protiv nasilja nad ženama

Želeći obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.) održali smo humanističku radionicu posvećenu ženama i djevojčicama.

U prvom dijelu radionice upoznali smo polaznike s pojmom nasilja, vrstama nasilja te smo saznali kako se društvo kroz povijest odnosilo prema ženama i njihovoj slobodi. Osvijestili smo nepovoljan položaj žene u različitim povijesnim razdobljima te saznali kakvim se sve metodama služila vlast kako bi ograničila slobodu ženi.

Drugi dio radionice posvetili smo ženama i djevojčicama danas. Pogledali smo kratki BBC-jev dokumentarac o ugovorenim dječjim brakovima te poveli razgovor o životu djevojčica koje su prisiljene udati se. Komentirali smo različite običajeu zemljama diljem svijeta koji su prvenstveno ograničavajući i ponižavajući za ženu.

Humanistički dio radionice završili smo spoznajom da moramo osvijestiti što je nasilje, ne sudjelovati u njemu, glasno ga imenovati, oduprijeti se i ne odustati od borbe protiv nasilja.

Nakon završene radionice, zaputili smo se u Krav maga centar u Jonkeovu 6. Tamo su polaznici s instruktoricama saznali kako se obraniti od nasilnika i izbjeći konfliktne situacije u školi i na ulici.