Ljudska stradanja

Na humanističkoj radionici održanoj 7.5.2016. razgovarali smo o povijesnim razdobljima koja su ostavila težak i neizbrisiv trag u ljudskoj prošlosti. Osvijestili smo i pojasnili pojmove: rat, robovlasništvo, moderno robovlasništvo, segregacija, imperijalizam, nacizam, fašizam, holokaust, totalitarni režimi i vođe.

Svakom od tih pojmova suprotstavili smo osobu koja je u tim strašnim trenucima našla hrabrosti istima se oduprijeti. Tako su polaznici upoznali rad i djelovanje ljudi kao što su: Pablo Picasso, Banksy, Harriet Tubman, Rosa Parks, Ruby Bridges, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Anne Frank, Irene Sendler, Žarko Dolinar, Oscar Schindler, sestre Baković, Nada Dimić i drugi.
 
Pojasnili smo i pojam Pravednik među narodima te upozorili na važnost uočavanja „malih“ nepravdi u društvu na koje treba reagirati jer se „male“ nepravde ubrzo pretvore u velike.
Iako je tema teška i složena, polaznici su jako dobro reagirali na nju i povezali je s aktualnim zbivanjima u svijetu i kod nas. Posebno su dobro uočili nepravednu situaciju u kojoj se nalaze mnoga djeca danas koja rade u rudnicima i tvornicama ili su prisiljena ratovati umjesto da idu u školu i igraju se. Tako su osvijestili važnost obrazovanja i razvijanja kritičke misli.
 
Kao što smo obećali – objavljujemo i sve slike i videomaterijale koje smo koristili tokom predavanja.

Rat

Guernica

Mir

Hair – Let the Sunshine In (kraj filma)

Mir

Hair – Let the Sunshine In (kraj filma)

Robovlasništvo – Segregacija – Apartheid

Billie Holiday – Strange Fruits

Nelson Mandela

Ruby Bridges

Ruby Bridges – cijeli film

DJećji rad

Djeca robovi na plantažama kakaoca

Djeca rudari

Imperijalizam

Mahatma Gandhi

Nacizam

Cabaret – Tomorrow belongs to me

Hitlerov govor

Schindlerova lista

Girl in Red – Spielberg said the scene was intended to symbolise how members of the highest levels of government in the United States knew the Holocaust was occurring, yet did nothing to stop it. “It was as obvious as a little girl wearing a red coat, walking down the street, and yet nothing was done to bomb the German rail lines. Nothing was being done to slow down … the annihilation of European Jewry,” he said. “So that was my message in letting that scene be in color.”

Schindlerovi lista – Schindlerovi Židovi danas