Ah, ta magična fizika

Pojave koje nas okružuju u prirodi od davnina u čovjeku bude znatiželju, a vjerujem da ste se često puta našli u sličnim situcijama. Čudesan svijet koji nas okružuje, prepun zanimljivosti nije uvijek lako razumijeti. Zato danas imamo mnogo ljudi koji svojim napornim radom na znanstvenom području pronalaze odgovore, objašnjavaju pojave i demonstriraju uz pomoć modela kako bi svoje pretpostavke dokazali.

Učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića udružili su snage i u svrhu popularizacije znanosti postali demonstratori na jedan dan. Svoj projekt nazvali su: „Ah, ta (ne) magična fizika!“ s ciljem da pokažu kako za određene pojave postoje znanstvena objašnjenja. U suradnji s Centrom za građansku hrabrost učenici su svoje znanje prezentirali učenicima drugih osnovnih škola.

Posjetili su memorijalini stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 gdje su održali prezentacije. Radionici je prisustvovalo dvadesetak učenika drugih škola koji su sudjelovali u radionici i osam učenika OŠ Antuna Mihanovića iz Zagreba koji su uz stručno vodstvo vodili radionicu.

S početkom u 11:00 sati, Ivana Rogulj, dipl. ing. elektroenergetike održala je kratko predavanje o energiji, izvorima (obnovljivim i neobnovljivim), stvaranju stakleničkih plinova, utjecaju na Zemlju i načinima kako pretvarati energiju u željene oblike sa što manje gubitaka na nepoželjne, npr. korištenje štednih žarulja koje prilikom pretvorbe električne energije otprilike 80% pretvore u svjetlosnu, a samo 20 % u toplinsku, dok žarulja sa žarnom niti nema toliko dobar željeni učinak. Nakon predavanja imali su kratku pauzu dobili čaj i muffine od čokolade.

Nakon pauze počeo je njihov dio. Malu tremu na početku razbila je prof. fizike u mirovini, ali nemirnog duha, Sonja Fištrek.

Pričala je o Zemlji, gravitacijskoj sili, zraku, vodi, a zatim su redom: Fran Juraj Kajs, Katarina Demšić, Ananda Ladan, Petra Stranjik, Lorena Kovačević, Erika Lugarić i Ivana Šarkanj održali svoje dobro pripremljene pokuse te su interaktivno kroz razgovor s drugim učenicima pokušali zajedno objasniti pojave koje su izabrali. Njihove prezentacije trajale su do 14:00 sati.

Učenici su se dugo i marljivo pripremali za sva moguća pitanja i situacije sa svojom učiteljicom Danijelom Šumić, prof. fizike i pokazali da znanstveni naćin razmišljanja nije „samo za velike“, da su pitanja uvijek dobrodošla te da je jako važno razumijeti ono što znamo.

Teme koje su učenici izabrali bile su:

1. Čestice i njihovo gibanje

2. Zrak je tijelo?

3. Magneti i njihova svojstva

4. Elektricitet

5. Strujni krug i vodići i izolatori 6. Lom svjetlosti

7. Zvuk

Kao znak pažnje, na kraju, svaki učenik dobio je knjigu: „Humanizam za djecu“ s osobnom posvetom autorice Nade Topić Peratović.

Čestitamo svim učenicima OŠ Antuna Mihanovića na hrabrosti, kreativnosti i strpljenju. Hvala vam na sudjelovanju, trudu, radu i idejama koje planiram i sama koristiti u nastavi i nadam se ponovnoj suradnji u puno većem broju!